Item request has been placed!
×
Item request cannot be made.
×
Processing Request
Kekemeliği Olan Erişkinlerde Olumsuz Düşünce ve İnançlar ile Kekemelik Sıklığı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Tanımlayıcı Araştırma. (Turkish)
Item request has been placed!
×
Item request cannot be made.
×
Processing Request
- Additional Information
- Alternate Title:
Examining the Relationship Between Negative Thoughts and Beliefs and Stuttering Frequency in Adults Who Stutter: A Descriptive Research. (English)
- Abstract:
Objective: Negative listener reactions experienced by individuals with stuttering may cause individuals to develop unhelpful thoughts about stuttering. Individuals with severe stuttering severity are exposed to more negative comments and labeling than individuals with mild stuttering severity. The aim of the current study is to examine the relationship between negative or unhelpful thoughts and beliefs of adults with stuttering and stuttering frequency variables. The second aim of the study is to predict the relationship between negative thoughts and beliefs and the age variable. Material and Methods: The participants of the study consisted of 50 adults who stuttered between the ages of 18-56. In order to measure negative or unhelpful thoughts and beliefs about stuttering, the Unhelpful Thoughts and Beliefs Scale-Turkish Version (UTBAS-TR) was used. The frequency of stuttering was obtained by calculating the percentage of stuttered syllables. The relationship between UTBAS-TR scores, age, and percentage of stuttered syllables were analyzed using Pearson correlation analysis and SPSS program. Results: There was no significant relationship between negative thoughts and beliefs and the frequency of stuttering in adults with stuttering (p>0.05). No significant relationship was found in terms of age variable, which is the second aim of the study (p>0.05). Conclusion: Based on the findings of the study, it cannot be said that individuals with a high frequency of stuttering may develop more negative thoughts and beliefs about stuttering. The thoughts developed by an individual who stutters may be more negative or positive, regardless of the severity of the visible symptoms of stuttering. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
- Abstract:
Amaç: Kekemeliği olan bireyler tarafından deneyimlenen olumsuz dinleyici tepkileri, bireylerin kekemeliğe yönelik yararlı olmayan düşünceler geliştirmelerine neden olabilmektedir. Kekemelik şiddeti yüksek olan bireyler, kekemelik şiddetinin az olduğu bireylere göre daha çok olumsuz yorumlara ve etiketlemeye maruz kalmaktadır. Mevcut araştırmanın amacı, kekemeliği olan erişkin bireylerin sahip olduğu olumsuz ve yararlı olmayan düşünce ve inançlar ile kekemelik sıklığı değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın ikinci amacı ise olumsuz düşünce ve inançlar ile yaş değişkeni arasındaki ilişkinin yordanmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmanın katılımcıları 18-56 yaş aralığında kekeleyen 50 bireyden oluşmaktadır. Kekemeliğe yönelik olumsuz ve yararlı olmayan düşünce ve inançları ölçmek amacıyla Kekemeliğe İlişkin Yararlı Olmayan Düşünce ve İnançlar Ölçeği-Türkçe Versiyonu [Unhelpful Thoughts and Beliefs Scale-Turkish Version (UTBAS-TR)] kullanılmıştır. Kekemelik sıklığı kekelenen hece yüzdesi hesaplanarak elde edilmiştir. UTBAS-TR puanları, yaş ve kekelenen hece yüzdesi arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kekemeliği olan erişkinlerde olumsuz düşünce ve inançlar ve kekemelik sıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmanın ikinci amacı olan yaş değişkeni açısından da anlamlı bir ilişki elde edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışmanın bulgularından hareketle kekemelik sıklığı yüksek olan bireylerin kekemeliğe yönelik daha çok olumsuz düşünce ve inanç geliştirebileceği söylenemeyebilir. Kekemeliği olan bir bireyin geliştirdiği düşünceler, kekemeliğin görünür semptomlarının şiddetinden bağımsız olarak daha olumsuz veya olumlu olabilir. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
- Abstract:
Copyright of Turkiye Klinikleri Journal of Health Sciences / Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi is the property of Turkiye Klinikleri and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
No Comments.