Item request has been placed!
×
Item request cannot be made.
×
Processing Request
Hızlı katılaştırma ve mekaniksel alaşımlama yöntemleri ile üretilen Al85Ni5Fe5Nd5 alaşımının yapısal ve ısısal özellikleri. (Turkish)
Item request has been placed!
×
Item request cannot be made.
×
Processing Request
- Author(s): GÖĞEBAKAN, Musa; CANAL, Nazlı
- Source:
Gümüshane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi; 2023, Vol. 13 Issue 2, p322-332, 11p
- Subject Terms:
- Additional Information
- Alternate Title:
Microstructure and thermal properties of Al85Ni5Fe5Nd5 alloy produced by rapid solidification and mechanical alloying methods. (English)
- Abstract:
In this study, Al85Ni5Fe5Nd5 (at.%) alloy was produced as thin ribbons by rapid solidification method and as powders by mechanical alloying method. The structural properties of the alloys such as morphological properties, phase identification, particle size and distribution of particles were investigated using X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM). Thermal properties of the alloy such as crystallization temperatures, activation energy and phase transformations were investigated by differential scanning calorimetry (DSC). The ribbons produced by the rapid solidification method were obtained in amorphous structure, and the powders produced by mechanical alloying were obtained in nanostructure. The XRD results showed that after 200 h of alloying process, the crystal size of the powder alloys decreased below 15 nm and nanostructured phases such as Al3Ni and Al18Nd3 were formed. The activation energy of the amorphous alloy was calculated by the Kissinger method. The activation energy for the initiation temperature of the first crystallization peak was calculated as 482 kJ/mol. This study showed that rapid solidification method is suitable for producing amorphous alloy and mechanical alloying method is suitable for producing nanocrystalline alloy. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
- Abstract:
Bu çalışmada, Al85Ni5Fe5Nd5 at.% de alaşımı hızlı katılaştırma yöntemi ile ince şeritler halinde ve mekaniksel alaşımlama (MA) yöntemi ile tozlar halinde elde edilmiştir. Alaşımların morfolojik özellikleri, faz tanımlaması, parçacık boyutu ve parçacıkların dağılımı gibi yapısal özellikleri X-ışını difraksiyonu (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak incelenmiştir. Alaşımların kristalleşme sıcaklıkları, aktivasyon enerjisi ve faz dönüşüm sıcaklıkları gibi ısısal özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile incelenmiştir. Hızlı katılaştırma metodu ile üretilen şeritler amorf yapıda, MA metodu ile üretilen tozlar ise nanokristal yapıda elde edilmiştir. XRD sonuçları, 200 saatlik alaşımlama işleminden sonra toz alaşımların kristal boyutlarının 15 nm' nin altına düştüğünü ve Al3Ni ve Al18Nd3 gibi fazların nanokristal yapıda oluştuğunu göstermiştir. Amorf alaşımların aktivasyon enerjisi Kissinger metodu ile hesaplanmıştır. Amorf alaşımın birinci kristalleşme pikinin başlama sıcaklığı için aktivasyon enerjisi 482 kJ/mol olarak hesaplandı. Bu çalışma amorf alaşım üretmek için hızlı katılaştırma, nanokristal alaşım üretmek için MA metodunun uygun olduğunu göstermiştir. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
- Abstract:
Copyright of Gümüshane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi is the property of Gumushane University, Faculty of Science & Technology and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
No Comments.