Yoğun Bakımda Çoklu Kot Fraktürlerinde Kurtarma Analjezisi Amacıyla Uyguladığımız BiLevel Erektör Spina Plan Bloğunun Etkileri.

Item request has been placed! ×
Item request cannot be made. ×
loading   Processing Request
  • Additional Information
    • Abstract:
      Amaç: Erektör spina plan bloğu peri-para vertebral alana uygulanan güncel bir rejyonel anestezi yöntemidir. Çoklu kot kırıklarından kaynaklanan ağrı respiratuvar fonksiyonları bozarak ciddi pulmoner komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Birçok kılavuz kaburga kırıklarının tedavisinde multimodal analjeziye ek hızlı ve etkili analjezi yönteminin kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır. T5 vertebra seviyesinden uygulanan tek seviye ESPB’nin kraniokaudal T3-L2 aralığında yayıldığını gösteren yayınlar olsa da, başka bir kadavra çalışmasında interkostal düzlemde 5 seviye yayılırken nöronal foraminal epidural yayılımın 2-3 seviye ile sınırlı olduğu bildirilmiştir. Yoğun bakımda künt travmaya bağlı çoklu kot kırıklarında standart analjezi uygulamasına rağmen ağrı skoru NRS >4 olan beş hastaya kurtarıcı analjezi amacıyla uyguladığımız bi-level ESPB ve sonrasındaki klinik gözlemlerimizi sunmayı amaçlıyoruz. Olgu: Uygulanacak tüm prosedürler ve sonuçların rapor edilmesi için hastalardan yazılı onam alındı. Unilateral kot kırığı sayısı >2 olan beş hastaya standart analjezi planında parasetamol 1 gr, deksketoprofen 50 mg ve morfin 0,05 mg/kg (maksimum 4 mg) i.v. uygulandı. Derin inspirasyonda NRS 5-9 (medyan 6) aralığında olan hastalarda şiddetli ağrıya sekonder mikro atelektaziler gözlendi. Oksijen saturasyonu 88-94 (medyan 92) aralığındaydı. Solunum egzersiz cihazında derin inspirasyonda topları kaldıramadılar. Apekse uzanan göğüs tüpünün ağrısı da düşünülerek daha geniş seviyede analjezi sağlamak için oturur pozisyonda unilateral T4-T6 seviyesinden ultrason eşliğinde bi-level ESPB uygulandı. Uygulamalarda 15 mL bupivakain %0,5, 10 mL lidokain %2 ve 5 mL salinden oluşan lokal anestezik karışımı 15’er mL olacak şekilde interfasyal planda uygulandı. ESPB sonrası birinci saatteki NRS, SpO2 ve solunum egzersiz cihazında kaldırdığı top sayısı kaydedildi. Sonuç: Bi-level ESPB uygulamasının tek seviye ile karşılaştırıldığı birçok çalışmada post-operatif ağrı kontrolünde daha etkin olduğu gösterilmiştir. Çoklu kırıklar ve göğüs tüpü ağrısı nedeniyle daha fazla seviyede dermatomal blok gereken hastalarımızda lokal anestezik yayılımını garanti etmek için fasya bloğunu bi-level uyguladık. Çoklu kot kırıklarında şiddetli ağrıda uygulanan bi-level ESPB uygulamalarının multimodal analjezide kurtarma analjezisi olarak etkili olduğunu düşünmekteyiz. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
    • Abstract:
      Copyright of Turkish Journal of Intensive Care is the property of Galenos Yayinevi Tic. LTD. STI and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)